Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 2 jajka
* 1 szklanka cukru
* 200 g masła
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 budyń śmietankowy
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* biszkopty na spód
* 2 galaretki truskawkowe
* 600 ml wody
* owoce do dekoracji (użyłam truskawki i borówki amerykańskie)
Wykonanie:
Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia, potem zimną galaretkę wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć.
Na spód blachy wyłożyć biszkopty.
Masło rozpuścić. 2 całe jajka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, wymieszać. Na końcu wlać przestudzone masło i dodać twaróg, wszystko dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do garnka (najlepszy taki, który nie przypali spodu). Gotować na małym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania, ciągle mieszając, by masa się nie przypalała od spodu. Gorącą masę wylać na biszkopty, wyrównać wierzch, udekorować owocami. Wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylać na wierzch tężejącą już galaretkę, wstawić do lodówki, by galaretka do końca stężała.
Wierzch sernika udekorowałam kremowym nadzieniem termostabilnym o smaku śmietankowym Lauretta.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńuwielbiam gotowane serniki
OdpowiedzUsuń