Składniki:
* około 1 kg pałek lub podudzi z kurczaka
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 łyżeczka majeranku
* 5 łyżek oleju* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
* 2 łyżeczki płynnego miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* 2 łyżeczki musztardy miodowej
* sól do smaku
* około 1 szklanki wody do podlewania mięsa
Wykonanie:
W misce umieścić olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek, dobrze wymieszać marynatę. Mięso włożyć do miski, wymieszać w marynacie tak, by pokryła całą powierzchnię mięsa. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć uprzednio zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie mięso obrócić na drugą stronę, aby się smażyło a na boki patelni dodać pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła. Podsmażone z obu stron mięso podlać połową szklanki wody, zmniejszyć palnik grzewczy, przykryć patelnię pokrywką i dusić około 20 minut (należy kontrolować co jakiś czas ilość wody na patelni a w razie potrzeby dolewać). Po tym czasie przełożyć mięso na drugą stronę i dalej dusić kolejne 15- 20 minut, kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.
* 2 łyżeczki płynnego miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* 2 łyżeczki musztardy miodowej
* sól do smaku
* około 1 szklanki wody do podlewania mięsa
Wykonanie:
W misce umieścić olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek, dobrze wymieszać marynatę. Mięso włożyć do miski, wymieszać w marynacie tak, by pokryła całą powierzchnię mięsa. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć uprzednio zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie mięso obrócić na drugą stronę, aby się smażyło a na boki patelni dodać pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła. Podsmażone z obu stron mięso podlać połową szklanki wody, zmniejszyć palnik grzewczy, przykryć patelnię pokrywką i dusić około 20 minut (należy kontrolować co jakiś czas ilość wody na patelni a w razie potrzeby dolewać). Po tym czasie przełożyć mięso na drugą stronę i dalej dusić kolejne 15- 20 minut, kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)