PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWO- PAPRYKOWYM

Czy są tu wielbiciele papryki i pieczarek? Przyznam, że jako dziecko nie znosiłam ani smaku ani zapachu papryki a teraz jem ją kawałkami. Polecam połączyć te dwa składniki z pulpetami i wykonać pyszne danie na obiad. Można podać to z ryżem, kaszą, makaronem, kluskami... wszystkim tym na co tylko macie ochotę. Ale można też jeść to danie samodzielnie z kromką chleba. Pycha :)




Składniki:
* 500 g mięso mielonego wieprzowego
* 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów
* 1 jajko
* sól do smaku
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
* 2 mniejsze czerwone papryki
* 350 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech)
* olej do smażenia
* około 2 szklanek bulionu
* do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano

Wykonanie:
Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki paprykę, pieczarki i cebulę w piórka. Na wierzch na podsmażone warzywa położyć podsmażone klopsy, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całość dusić na małym ogniu około 20 minut.

Do przygotowania pulpetów użyłam garnka próżniowego ze sklepu Pure Green. Dzięki tej metodzie gotowania przygotowywane potrawy zachowują swój smak i wartości odżywcze.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)