Składniki:
* 200 g masła
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 200 g mąki pszennej
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 75 g czekolady pokrojonej w małą kostkę (użyłam czekolady cukierniczej Pantagruel)
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem około 3 minut, potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej jeszcze chwilę ucierać. Kolejno wbić całe jajka, wymieszać z masłem. Na końcu wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać mikserem.
Foremkę wielkości 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, na wierzch posypać kawałki czekolady. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 40 minut.
Ciasto po przestudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Super ciacho ;)
OdpowiedzUsuń