ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT

Pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna zupa gulaszowa z warzywami. Idealna na jesienne, chłodne dni. Bo kiedy za oknem ponuro i deszczowo, nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. U nas doskonale sprawdza się jako danie obiadowe z ciepłą bułeczką. Zupa jest bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu. Przepis jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, to zupa ta sprawdza się doskonale.




Jednak zanim przejdę do przepisu na zupę, opowiem Wam kilka słów o moim nowym garnku, który otrzymałam dzięki współpracy ze sklepem Puregreen. Przyznam, że kiedyś nie zwracałam uwagi na to jaki garnek czy patelnię posiadam w swojej kuchni. Jednak od pewnego czasu jestem zdania, że lepie mieć garnek jeden i porządny niż kilka takich, które po kilku użyciach nadają się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. 


Do przetestowania otrzymałam garnek HAPPYCALL VACUUM POT w kolorze brązowym o pojemności 4,6 litra. Pierwszą zaletą jaką dostrzegłam po rozpakowaniu paczki jest materiał z jakiego garnek został wykonany. Aluminium, stal nierdzewna i warstwa wewnętrzna- ceramika. Jest to materiał odporny na zarysowania, zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw, oraz bardzo łatwo utrzymać garnek w czystości. Wystarczy przetrzeć gąbką.  
Zawór regulujący podciśnienie “One touch”, który umożliwia gotowanie z automatyczną regulacją pary. Pokrywa blokowana jest specjalnymi zatrzaskami umocowanymi w obu rączkach garnka, dzięki czemu garnek jest szczelnie zamknięty a cały aromat przygotowanego dania pozostają wewnątrz. Dania gotują się szybciej , zachowują swój smak i wartości odżywcze.
Można go stosować na wszystkich rodzajach kuchenek począwszy od gazowej, elektrycznej, aż po płytę indukcyjną. Kolejną zaletą jest to, że garnek można myć w zmywarce. Ja jestem garnkiem zachwycona, gotuję w nim praktycznie wszystko, w ogóle się z nim nie rozstaję. Najlepszym testem było chyba ugotowanie bigosu. Wydaje mi się, że ugotował się wiele szybciej niż w tradycyjnym garnku, nie przypalał dna, nie musiałam go co chwila podlewać wodą ani mieszać.
Garnek do najtańszych nie należy, ale według mnie wart jest swojej ceny. Pozwala na przygotowanie smacznych potraw w szybszym czasie. Już niedługo święta, więc jeśli nie wiecie co chcielibyście pod choinkę to polecam garnek. na pewno będziecie zachwyceni :)


A teraz pora na przepis na zupę gulaszową:
* około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 2-3 większe ziemniaki
* 2 większe ogórki konserwowe
* około 1,5 litra bulionu
* około 3 łyżek przecieru pomidorowego
* odrobina oleju
* sól i pieprz do smaku
* papryka ostra i słodka do smaku (ja dałam płaskie pół łyżeczki papryki ostrej i niepełną łyżeczkę słodkiej) (użyłam przypraw Skworcu)
* tymianek i majeranek do smaku (ja dałam po pół łyżeczki)

Wykonanie:
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć. Kolejno dodać pokrojone w większą kostkę mięso, podsmażyć razem z cebulą, dodając do smaku sól, pieprz i obie papryki. Całość podlać bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki i mięso. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę gotować.











Przypominam Wam także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym (przepis tutaj). Pulpeciki te również przygotowałam w garnku Happycall. 


Składniki:
* 500 g mięso mielonego wieprzowego
* 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów
* 1 jajko
* sól do smaku
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
* 2 mniejsze czerwone papryki
* 350 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech)
* olej do smażenia
* około 2 szklanek bulionu
* do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano

Wykonanie:
Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki paprykę, pieczarki i cebulę w piórka. Na wierzch na podsmażone warzywa położyć podsmażone klopsy, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całość dusić na małym ogniu około 20 minut.








































1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)