PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY- PRZEPIS NA CIASTO

Piernik staropolski- najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Samo ciasto należy wymieszać 5-6 tygodni przed świętami, a następnie musi ono leżakować w lodówce przynajmniej 4 tygodnie. Upiec placki należy tydzień przed świętami (ale o tym będzie osobny post). Z tego samego ciasta można też wykrawać ciasteczka. Przepis na to ciasto mam już kilka lat i z niego piekę piernik co roku. Wychodzi przepyszny, przełożony powidłami śliwkowymi, polany czekoladą. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście ciasta to jest to już ostatni dzwonek na jego wymieszanie :)



Składniki:
* 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy Huzar)
* 1 i 1/3 szklanki cukru
* 250 g masła
* 1 kg mąki pszennej
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* pół łyżeczki soli
* około 60-80 g przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu)
* 3 jajka duże
* 125 ml mleka

Wykonanie:
W garnku umieścić miód, cukier i masło. Podgrzewać, aby masło i cukier się rozpuściły, wystudzić.
Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do piernika, wbić całe jajka, wlać mleko i przestudzony miód z masłem i cukrem z garnka. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą lub ścierką i odstawić do lodówki lub innego zimnego miejsca na 5-6 tygodni.

Na tydzień przed świętami pojawi się wpis z kolejnymi etapami postępowania z ciastem :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)