GROCHÓWKA Z POŁÓWEK GROCHU ŁUSKANEGO

Grochówka to pyszna, gęsta, aromatyczna zupa. Do jej przygotowania zazwyczaj używam połówek grochu i obowiązkowo musi być kawałek wędzonki, bez niej nie wyobrażam sobie grochówki. Najlepsza w chłodne, jesienno- zimowe dni, doskonale rozgrzewa. Wiem, że są osoby, które gotują tą zupę z całego grochu, wtedy trzeba go moczyć wcześniej w wodzie około 2-3 godzin, natomiast połówek grochu nie trzeba uprzednio moczyć, przez co znacznie skraca się czas przygotowania.



Składniki:
* 500 g  grochu łuskanego- połówki (użyłam Skworcu)
* około 400 g żeberek
* 200 g wędzonego boczku
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 5-6 ziemniaków ziemniaków
* sól i pieprz do smaku
* 2 łyżki majeranku (użyłam Skworcu)
* 4 listki laurowe
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 2 łyżki oleju
*1 łyżka mąki
* nieduży korzeń pietruszki
* pół korzenia selera
* 2 marchewki

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę ( na początek około 2-3 litrów, potem dolać w razie potrzeby), dodać żeberka, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz, korzeń pietruszki, selera i całe marchewki. Ugotować wywar około 40 minut. Po tym czasie wsypać groch i gotować na małym ogniu do czasu, aż groch będzie na pół miękki (w momencie dodania grochu do wywaru dodaję też odkrojoną z boczku wędzonego skórę). Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa. Marchewki z wywaru pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę, dodać do zupy, gotować.
Na samym końcu, gdy wszystko w zupie jest już miękkie, dodać ugotowane marchewki, wsypać majeranek i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu. W tym samym czasie na patelni rozgrzać olej, boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka, wszystko razem lekko podsmażyć na patelni. Całość przełożyć do zupy. Na tym samym oleju zrobić zasmażkę z mąki i dodać ją do zupy. Wszystko razem wymieszać i wyłączyć palnik grzewczy. W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.



 

12 komentarzy:

  1. właśnie próbuje przepis 'zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też teraz gotuję.Pachnie cudnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, jest mi niezmiernie miło, że korzystacie z moich przepisów :)

      Usuń
  3. Jutro gotuję zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Ja grochówkę gotuję na wędzonym udzie z indyka. Równie aromatyczna a do tego bardziej fit.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozdrawiam bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza jaka znalazłam. I wypróbowałam. Brawo. Przepis mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Grochówa z tym przepisem miodzio takiej dobrej jeszcze nie jadlem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)