Jednak zanim przejdę do przepisu na ciastka, chciałabym Wam napisać kilka słów o mikserze ręcznym firmy Breville z funkcją HeatSoft- inaczej funkcją podgrzewania. Technologia ta pozwala na podgrzewanie np masła do temperatury pokojowej podczas jego mieszania, dosłownie w kilka sekund. Jest to przydatne, szczególnie wtedy, kiedy mamy ochotę nagle coś upiec, potrzebujemy masło w temperaturze pokojowej a jest ono zimne z lodówki. Dodatkowo mikser ten posiada aż 7 poziomów prędkości. W zestawie znajduje się mikser ręczny, 2 trzepaki, 2 mieszaki do ciasta, 1 ubijaczka do piany i plastikowy pojemnik do przechowywania tych wszystkich akcesoriów łącznie z mikserem.
Mikser ten to nowość na rynku, doskonały, nowoczesny sprzęt do każdego domu. Jednym słowem jestem bardzo zadowolona z otrzymanego do testowania miksera, a to wszystko dzięki uprzejmości firmy Breville.
Składniki na około 14- 16 ciastek:
* 90 g masła
* 50 g cukru
* 180 g mąki pszennej
* 1 jajko
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g czekolady gorzkiej
* 80 orzechów laskowych prażonych
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej (u mnie zimne z lodówki, podgrzane z pomocą miksera) utrzeć z cukrem. Dodać jajko i sól, ponownie wymieszać. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem.
Czekoladę i orzechy drobno posiekać, dodać do masy i wymieszać łyżką.
Łyżką nabierać porcje ciasta, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec ciastka około 13- 15 minut.
Wyglądają cudownie, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńsuper ciiasteczka
OdpowiedzUsuń