Składniki:
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 1 galaretka brzoskwiniowa
* 2 galaretki jagodowe
* 4,5 szklanki wrzącej wody
* 1 puszka brzoskwiń w syropie
* garść jagód (u mnie mrożone)
* pół paczki słomki ptysiowej z cynamonem (u mnie Brześć)
Wykonanie:
Wszystkie 3 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody (każdą osobno), wystudzić, odczekać aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, podzielić na 2 równe części. Do jednej wlać tężejącą galaretkę jagodową, do drugiej brzoskwiniową, wymieszać mikserem.
Na dno okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożyć papier do pieczenia. Boki blachy wyłożyć słomką ptysiową. Łyżką na przemian do blachy wylewać porcje masy śmietanowej, raz jeden raz drugi kolor. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa stwardniała.
Na wierzchu poukładać pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie i jagody. Całość zalać drugą tężejącą jagodową galaretką. Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby wszystko dobrze stwardniało.
Najprostsze desery są najlepsze!
OdpowiedzUsuń