Składniki na ciasto parzone:
* 1 szklanka wody= 250 ml
* 150 g masła
* 1 szklanka mąki pszennej
* 5 jajek
* szczypta soli
* szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, postawić na palniku grzewczym i zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać, powstanie jedna zwarta kula, którą należy podgrzewać ciągle mieszając, aby się nie przypaliło około 2 minut. Zdjąć z palnika grzewczego i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Zimną masę przełożyć do miski, wsypać szczyptę soli i proszku do pieczenia. Następnie dodawać po jednym jajku i mieszać wszystko mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i każdą osobno przełożyć do okrągłej formy średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25- 30 minut. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
Krem budyniowy:
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu.
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu.
Dodatkowo:
* nadzienie termostabilne owocowe z kawałkami owoców o smaku jagodowym Lauretta
Jedną część ciasta pozostawić w blaszy, na wierzch wyłożyć połowę kremu. Na to rozsmarować nadzienie jagodowe. Następnie położyć pozostały krem, wyrównać wierzch. Na samą górę położyć drugi płat ciasta. Całość wstawić do lodówki na około 2- 3 godziny. Przed podaniem na wierzch można posypać cukier puder.
można rzec że to taka wypasiona karpatka
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń