Składniki na keksówkę:
* 3 mocno dojrzałe banany
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki ciemnego kakao (użyłam Skworcu)
* pół szklanki cukru
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 2 jajka
* 1/4 szklanki oleju
* 3/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na talerzyku. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Do mokrych składników dodać rozgniecione banany i dobrze wymieszać. Na końcu wsypać suche składniki i ponownie wymieszać mikserem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 45 minut.
Bardzo dziękuję za przepis babka bananowa jest przepyszna robiłam ją pierwszy raz i będę robiła często bo bardzo mi smakuje .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowicie, właśnie szukałam ciekawego i szybkiego przepisu na zużycie bananów. Dziś je zrobię, mam nadzieję, że wyjdzie....
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńNiestety zakalec😕
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, może trzeba było dłużej piec? Wiadomo, że każdy piekarnik jest inny i zarówno temperatura jak i czas pieczenia jest podany na podstawie mojego piekarnika :)
UsuńA keksówka jaki wymiar?
OdpowiedzUsuń21x12 cm :)
UsuńZakalec, nic tu nie zmienia czas pieczenia.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że nie wyszło.
UsuńBabka wyszła przepyszna!! 😃😃😃 Ja swoją piekłam 55min, trzeba wyczuć piekarnik bo każdy jest inny 😃
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, każdy piekarnik jest inny :)
UsuńJa też wstawiłam właśnie ją do pieca 😊czekam....🤔
OdpowiedzUsuńPyszna, bardzo polecam przepis, u mnie zagości na stałe, robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi, dodałam ostatnio orzechy włoskie i polałam czekoladą, palce lizać. Dla tych którym wychodzi zakalec- stosujcie zasadę suchego patyczka, pod koniec pieczenia wbijcie, jak będzie mokry to trzeba wydłużyć czas pieczenia i znowu sprawdzić, w moim piekarniku wystarczyło 40min.
OdpowiedzUsuń