ŁATWA BABKA BANANOWA Z KAKAO- MOCNO WILGOTNA

Ostatnio w domu zalegały mi dość mocno dojrzałe banany, więc postanowiłam je wykorzystać do ciasta. I tak właśnie powstała babka z dodatkiem kakao. Jest przepyszna, wilgotna i wyraźnie czuć w niej banany. Przepis jest banalnie prosty a babka uda się każdemu :)




Składniki na keksówkę:
* 3 mocno dojrzałe banany
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki ciemnego kakao (użyłam Skworcu)
* pół szklanki cukru
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 2 jajka
* 1/4 szklanki oleju
* 3/4 szklanki mleka

Wykonanie:
Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na talerzyku. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Do mokrych składników dodać rozgniecione banany i dobrze wymieszać. Na końcu wsypać suche składniki i ponownie wymieszać mikserem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 45 minut.








14 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za przepis babka bananowa jest przepyszna robiłam ją pierwszy raz i będę robiła często bo bardzo mi smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, właśnie szukałam ciekawego i szybkiego przepisu na zużycie bananów. Dziś je zrobię, mam nadzieję, że wyjdzie....

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przykro mi, może trzeba było dłużej piec? Wiadomo, że każdy piekarnik jest inny i zarówno temperatura jak i czas pieczenia jest podany na podstawie mojego piekarnika :)

      Usuń
  4. Zakalec, nic tu nie zmienia czas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wyszła przepyszna!! 😃😃😃 Ja swoją piekłam 55min, trzeba wyczuć piekarnik bo każdy jest inny 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też wstawiłam właśnie ją do pieca 😊czekam....🤔

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna, bardzo polecam przepis, u mnie zagości na stałe, robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi, dodałam ostatnio orzechy włoskie i polałam czekoladą, palce lizać. Dla tych którym wychodzi zakalec- stosujcie zasadę suchego patyczka, pod koniec pieczenia wbijcie, jak będzie mokry to trzeba wydłużyć czas pieczenia i znowu sprawdzić, w moim piekarniku wystarczyło 40min.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)