Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 1 i 3/4 szklanki mleka
* 1 jajko
* 1 łyżeczka cukru
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
W misce wymieszać mleko z całym jajkiem, następnie dodać wszystkie suche składniki. Wyrobić ciasto. Keksówkę lub nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch można posypać makiem, sezamem lub dowolnymi ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 50 minut.
Jaki rozmiar keksówki?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, a jeśli keksówka to albo jedna duża albo podzieliłabym ciasto na 2 porcje jeśli mała keksówka :)
UsuńBez jajka i sody oczyszczonej wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie jajko i proszek do pieczenia :)
UsuńI soda, inaczej wątpię, że wyjdzie :)
UsuńA jeśli sode zastąpić proszkiem do pieczenia plus normalna ilość proszku ? 😂
UsuńA jak długo utrzymuje się świeżość tego chlebka czy tylko 1 dzień miękki i czerstwy się robi czy kilka dni wytrzyma i będzie świeży zaraz będę robić chleb
OdpowiedzUsuńU mnie wytrzymuje max 2 dni i jest świeży :)
UsuńBardzo dziękuję za przepis ❤️ chleb 🍞 się udał i pyszny ❤️
OdpowiedzUsuń