Składniki na około 12 placków:
* 1,5 szklanki mąki orkiszowej
* 1 jajko
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka miodu (użyłam miód BIO kwiatowy z Półwyspu Yucatan Złota Kraina)
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz oleju) na placki umieścić w misce. Dobrze rozmieszać rózgą.
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju (patelnia nie może być bardzo gorąca, ponieważ placki szybko się spalą). Łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńJaki typ maki orkiszowej ,mkze byc biała czy pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńJa dałam mąkę orkiszową jasną, ale można zamienić na pełnoziarnistą :)
Usuń