PROSTE PLACKI ORKISZOWE

Szybki sposób na pyszną przekąskę lub śniadanie? Polecam placki z mąki orkiszowej. Proste i szybkie do zrobienia, zasmakują zarówno tym dużym ale i tym mniejszym. Posłodzone zostały miodem a na wierzchu wystarczy posypać je cukrem pudrem i położyć ulubione owoce. Moja córka zajadała z apetytem, a nawet poprosiła o dokładkę :)



Składniki na około 12 placków:
* 1,5 szklanki mąki orkiszowej
* 1 jajko
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka miodu (użyłam miód BIO kwiatowy z Półwyspu Yucatan Złota Kraina)
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz oleju) na placki umieścić w misce. Dobrze rozmieszać rózgą. 
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju (patelnia nie może być bardzo gorąca, ponieważ placki szybko się spalą). Łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron.






3 komentarze:

  1. Jaki typ maki orkiszowej ,mkze byc biała czy pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam mąkę orkiszową jasną, ale można zamienić na pełnoziarnistą :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)