CIASTO MAXI KING

Pyszne, ale bardzo słodkie ciasto maxi king to kopia znanego batonika. Proste i szybkie w przygotowaniu, dosłownie pół godziny i gotowe. Herbatniki, masa z mleka w proszku, kajmak, orzechy i czekolada. Mimo, że ciasto do najtańszych nie należy to jest warte swojej ceny :)



Składniki na blachę 24 x 35 cm:
* około 400 g herbatników
* 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (użyłam Helio)
* 500 g mleka w proszku
* 300 g masła
* 1 szklanka mleka
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 300 g mlecznej czekolady
* około 120 g orzeszków ziemnych
* 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
* pół szklanki mleka

Wykonanie: 
Orzeszki ziemne obrać ze skorupek, drobno posiekać.
Do garnka wlać 1 szklankę mleka i wsypać oba cukry. Całość zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Masło utrzeć mikserem na gładką masę, dodać zimne mleko z cukrami i mleko w proszku, dobrze wymieszać.
Pół szklanki mleka wylać do miseczki. Każdego herbatnika zanurzyć w mleku i od razu ułożyć na dnie blachy pierwszą warstwę z herbatników (zawsze maczam herbatniki w mleku, ponieważ wtedy ciastka ładnie zmiękną). Połowę masy z mleka w proszku wyłożyć na herbatniki. Na to druga warstwa herbatników moczonych w mleku. Kolejna warstwa to masa krówkowa, którą należy równo rozsmarować. Następnie znów warstwa herbatników moczonych w mleku. Kolejno należy wyłożyć pozostałą część masy z mleka w proszku, wierzch wyrównać. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę herbatników moczonych w mleku. Na to rozsypać 3/4 posiekanych orzeszków. 
Do garnka połamać na kostki czekoladę, wlać śmietanę i całość podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną, przestudzoną polewę wylać na ciasto. Na wierzchu posypać pozostałe orzeszki.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)