Składniki na blachę 24 x 30 cm:
Biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać cukier i chwilę miksować, aż grudki cukru będą słabo wyczuwalne. Kolejno dodać żółtka, wymieszać. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej. Wymieszać na najniższych obrotach miksera, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec biszkopt około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa:
* 600 ml śmietany kremówki 36%
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* 6 łyżek wody
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 6 łyżkami wody, wymieszać. Odstawić na chwilkę, aby żelatyna napęczniała, następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną żelatynę dodać do ubitej śmietany, wymieszać.
Jeden płat biszkoptu wyłożyć na spód blachy. Biszkopt nasączyć (według uznania wodą z cukrem lub kawą). Na biszkopt wyłożyć 3/4 śmietany, wyrównać wierzch. Blachę z ciastem wstawić na około 15 minut do lodówki.
Dodatkowo:
* masa krówkowa o smaku kukułki (użyłam Helio)
* 50 g czekolady mlecznej
* 3-4 łyżki śmietany kremówki
Po 15 minutach wyjąć ciasto z lodówki, na śmietanę rozsmarować masę o smaku kukułki. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, nasączyć. Na górę rozsmarować pozostałą śmietanę, wyrównać wierzch.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać ze śmietaną. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.
wspaniale wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuń