Składniki na kruche ciasto:
* 260 g mąki pszennej
* 125 g margaryny
* 125 g margaryny
* 50 g cukru pudru
* 2 żółtka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 żółtka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 1/3 szklanki oleju
* 5 jajek
* 2 białka
* 2 szklanki malin (u mnie mrożone, ale mogą być też świeże)
* 1/3 szklanki oleju
* 5 jajek
* 2 białka
* 2 szklanki malin (u mnie mrożone, ale mogą być też świeże)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto dobrze zagnieść. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa blacha 24 cm). Zagniecione ciasto równomiernie wyłożyć na całej powierzchni dna blachy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 12 minut. W między czasie przygotować masę serową.
Wszystkie składniki (oprócz malin) umieścić w misce, dobrze wymieszać mikserem.
Na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu wyłożyć maliny. Sernik piec przez 55- 60 minut w 160'C.
idealny serniczek
OdpowiedzUsuńJaki piękny!
OdpowiedzUsuń