Składniki:
* około 500 g polędwiczki wieprzowej
* 1 cebula
* 1 nie duża marchewka
* odrobina posiekanego, świeżego koperku
* olej do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, koperek drobno posiekać.
Polędwiczkę wieprzową oczyścić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć polędwiczki z obu stron, aby się zarumieniły, następnie na patelnię z mięsem wlać wodę, tak by mięso było pod wodą. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulę, dodać ją razem z marchewką i koperkiem do patelni z mięsem.
Patelnię zakryć i mięso dusić na małym ogniu około 20- 25 minut. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Wytworzony sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
apetycznie wyglądają; lubię takie
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty, zabieram się do pracy, zobaczymy czy niedzielna kucharka zamieni się w gospodyni domowa:) dam znać
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty :)
UsuńMiałem na tydzień temu domową komunię. W ciemno zrobiłem i wyszło. Modyfikacja na noc w delikatną marynatę oraz cebula i marchewki więcej . Właśnie robię w wersji podudzie z kurczaka :-)
OdpowiedzUsuń