Składniki na naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Składniki na farsz:
* 1 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec)
* 450 g pieczarek
* 1 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec)
* 450 g pieczarek
* 1 nie duża cebula
* 3 liście laurowe
* 3 liście laurowe
* 4-5 ziarenek ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki kminku
* 1 łyżka masła
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu.
* 1 łyżka masła
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu.
Dodatkowo:
* 2 jajka do panierki
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia
Wykonanie:
lubię wszelakie krokiety
OdpowiedzUsuń