KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Dziś zapraszam na krokiety wypełnione kapustą kiszoną i pieczarkami. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :)




Składniki na naleśniki:

* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).

Składniki na farsz:
* 1 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec)
* 450 g pieczarek

* 1 nie duża cebula
* 3 liście laurowe 

* 4-5 ziarenek ziela angielskiego 
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki kminku 
* 1 łyżka masła


Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu.

Dodatkowo:
* 2 jajka do panierki
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik.
W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)