Składniki:
* 300 ml śmietany kremówki 36%* 250 g serka mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku amaretto (użyłam Skworcu)
* około 1 szklanki groszku ptysiowego (użyłam Brześć)
* 150 ml wrzącej wody
* kakao ciemne do posypania na wierzch
Wykonanie:
Śmietanę wlać do miski, ubić na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Do osobnej miseczki wlać wrzącą wodę, wymieszać w niej kawę. Groszki ptysiowe namoczyć w kawie, ale nie długo, aby za bardzo nie rozmiękły.
W pucharkach układać kolejno: namoczone groszki ptysiowe--> śmietana--> groszki ptysiowe--> śmietana. Na wierzch posypać kakao, udekorować groszkiem ptysiowym.
Świetny przepis, czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuń