Wczoraj popiekłam dla rodzinki gofry. Z racji tego, że kilka mi zostało, postanowiłam dziś wykorzystać je jako spód do ciasta. Szybka i pyszna pianka ze śmietany i galaretki, na wierzchu położone truskawki a całość zalana galaretką. Samo przygotowanie ciasta (prócz czasu tężenia galaretek) nie wymaga ani dużo pracy ani też czasu. Moja córka uwielbia piankę i już zdążyła zjeść dwa kawałki :)
Składniki na kwadratową blachę o boku 22 cm:
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki truskawkowe
* 4 łyżki cukru pudru
* 3 gofry
* 660 ml wody (jedna miseczka 220 ml, druga 440 ml wody)
* około 200 g truskawek
Wykonanie:
Wodę zagotować. Jedną galaretkę wymieszać w 220 ml wody, drugą w 440 ml wody, odstawić, aby zaczęły tężeć. Na dnie blachy wyłożyć gofry. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dodać zimną galaretkę (tą wymieszaną w mniejszej ilości wody). Wymieszać. Piankową masę wylać na gofry, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, ciasto wstawić do lodówki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylać ją na ciasto. Wstawić do lodówki na około 4 godziny.
Zapraszam Was na mój kanał na YouTube, gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta w wersji filmu --> kliknij tutaj
Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj
Przepis na najlepsze gofry jak z budki nad morzem --> kliknij tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)