ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM

Chyba każdy zna zupę ogórkową w klasycznej wersji z ziemniakami. Dziś proponuję inną jej odsłonę, ziemniaki zastąpione zostały ryżem. Zupa jest aromatyczna, gęsta, pyszna. Wiem też, że w wielu domach zupę podaje się z koperkiem, jednak u mnie pomijany jest ten składnik. A z czym Wy jadacie zupę ogórkową?



Składniki:
* 2 udka z kurczaka
* około 3 litry wody
* 1 paczka (500 g) przecieru ogórkowego (użyłam kiszonki Niemiec)
* 200 g suchego ryżu
* kawałek korzenia selera
* 2 duże marchewki
* kawałek korzenia pietruszki
* kawałek pora (jasna część)
* 3 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, obrane kawałki selera i pietruszki, kawałek pory i marchewki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Ugotować wywar, w trakcie gotowania dodać sól do smaku. Pod koniec gotowania wywaru wsypać ryż i gotować całość około 15 minut. Po tym czasie można, ale nie trzeba wyciągać z wywaru pietruszkę selera i pory (ja wyjmuję). Dodać przecier ogórkowy i gotować jeszcze około 10 minut. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.







1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)