Składniki na ucierane ciasto:
* 2 szklanki (240 g) mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 jajek
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru
* 5 jajek
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru
Składniki na masę budyniową:
* 2 paczki budyniu śmietankowego
* 750 ml mleka
* 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
* 1 słoik (900 ml) jabłek prażonych (użyłam Orzech)
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. W misce utrzeć masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku ciągle masę mieszać mikserem. Następnie do masy dodać mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka w drugiej misce ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy z żółtek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Formę kwadratową o boku 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta wyrównać wierzch.
Piekarnik nagrzać do 180'C zapiec spód ciasta około 15 minut.
W między czasie przygotować budyń.
500 ml mleka zagotować w garnku z dodatkiem cukru, pozostałe 250 ml wymieszać z proszkiem budyniowym. Mleko z budyniem wlać do gorącego mleka, ugotować budyń ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki.
Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika. Na wierzch wyłożyć masę jabłkową. Na jabłka wylać gorący budyń. Na samą górę wylać resztę ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 50 minut.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
woow jak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńNo i ciasto w piekarniku 😁poczekamy 50 min.i zobaczmy jakie wyjdą nam pysznosci.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)
Usuń