Składniki:
* około 250 g piersi kurczaka
* 1 cebula
* 2 łyżki masła
* 1 średnia czerwona papryka
* 250 g ryżu do risotto- arborio (użyłam Kupiec)
* około 2 szklanek bulionu drobiowego
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, paprykę i pierś kurczaka również pokroić w niedużą kostkę.
W garnku rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć cebulę razem z kurczakiem. Następnie wsypać ryż i co chwilę mieszając podsmażyć go około 2 minuty. Kolejno do garnka wlać szklankę bulionu, dodać paprykę, sól i pieprz. Gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym, co chwilę mieszać do czasu, aż ryż wchłonie bulion. Następnie risotto podlewać bulionem po trochu, tyle aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać łyżkę masła, śmietanę, dobrze wymieszać. Risotto zdjąć z palnika grzewczego, wsypać żółty ser i wymieszać, aby ser się roztopił.
Risotto najlepiej podawać na ciepło, można posypać świeżą natką pietruszki.
dziękuję
OdpowiedzUsuń