* około 500 g polędwiczki wieprzowej
* 3 jabłka
* 1 cebula
* 100 ml wody
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz czarny do smaku
* pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zarumienione mięso zdjąć z patelni, ułożyć na naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w ćwiartki, oczyścić je z gniazd nasiennych. W naczyniu wkoło mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 1 godziny (po 15 minutach pieczenia do naczynia wlać wodę).
Rozkroic na pół czyli wzdluz, czy przekroić na pół czyli w poprzek?????
OdpowiedzUsuńW poprzek ;)
Usuń