Składniki:
* około 1 kg szynki wieprzowej
* 1 cebula
* pół czerwonej papryki
* 2 ogórki konserwowe (użyłam Moryń)
* plasterki boczku wędzonego (tyle ile rolad)
* plasterki wędzonej szynki (tyle ile rolad)
* 2 łyżki musztardy sarepskiej
* sól, pieprz do smaku
* olej do smażenia
* 3- 4 liście laurowe
* 5- 6 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w pióra, paprykę i ogórki konserwowe w paski. Szynkę wędzoną i boczek pokroić w plasterki, tyle ile będzie rolad. Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko. Oprószyć solą i pieprzem po obu stronach, następnie na jednej stronie mięso posmarować musztardą.
Na posmarowanym mięsie ułożyć boczek, kiełbasę, ogórka i paprykę oraz cebulę. Całość zawinąć w roladę, na końcu spiąć wykałaczką.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć rolady z obu stron. Podsmażone rolady przełożyć do garnka. Na patelnię, na której smażone były rolady wlać wodę, całość przelać do garnka z roladami. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Całość gotować na małym ogniu około 45 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Powstały sos można zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)