* 600 g żołądków z kurczaka
* 1 papryka czerwona
* 1 cebula
* 4 większe pieczarki
* 2 ogórki konserwowe
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Moryń)
* 300 ml wody + 2 l do gotowania żołądków
* 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka do gotowania żołądków
* 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka do gotowania żołądków
* pół łyżeczki pieprzu czarnego
* 3 liście laurowe + 2 do gotowania żołądków
* 5 ziarenek ziela angielskiego+ 4 do gotowania żołądków
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* pół łyżeczki papryki ostrej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Żołądki przełożyć do garnka, zalać 1 l zimnej wody, zagotować. Gdy żołądki zaczną się gotować, zlać z nich wodę, przepłukać i wlać kolejny litr wody. Wsypać łyżeczkę soli, dodać 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, gotować do miękkości.
Gdy żołądki będą miękkie, zlać z nich wodę, pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w nieduże paski, ogórki w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, dalej podsmażać. Na końcu dodać paprykę i ogórki konserwowe, chwilę całość podsmażać. Dodać na patelnię pokrojone żołądki, wymieszać.
Wlać 200 ml wody i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. W razie potrzeby dolać kolejne 100 ml wody. Całość gotować na małym ogniu co chwilę mieszając około 20 minut.
Wykonanie:
Żołądki przełożyć do garnka, zalać 1 l zimnej wody, zagotować. Gdy żołądki zaczną się gotować, zlać z nich wodę, przepłukać i wlać kolejny litr wody. Wsypać łyżeczkę soli, dodać 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, gotować do miękkości.
Gdy żołądki będą miękkie, zlać z nich wodę, pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w nieduże paski, ogórki w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, dalej podsmażać. Na końcu dodać paprykę i ogórki konserwowe, chwilę całość podsmażać. Dodać na patelnię pokrojone żołądki, wymieszać.
Wlać 200 ml wody i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. W razie potrzeby dolać kolejne 100 ml wody. Całość gotować na małym ogniu co chwilę mieszając około 20 minut.
super calość wygląda a i sosik apetyczny
OdpowiedzUsuńPychotka, polecam.
OdpowiedzUsuń