Składniki:
* 500 g buraków
* około 40 g masła
* 2 płaskie łyżki mąki pszennej
* sól do smaku
* około 2-3 łyżeczki cukru
* około 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości. Odlać wodę i wystudzić. Zimne buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny (buraczki powinny mieć posmak słodko- kwaśny).
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Następnie do garnka przełożyć starte buraczki razem z powstałym podczas ucierania sokiem. Wszystko dokładnie wymieszać, podsmażać około 3-4 minuty na średnio nagrzanym palniku grzewczym co chwilę mieszając.
Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)