CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI (BEZ PIECZENIA)

Ostatnio zalegało mi w domu kilka dojrzałych bananów, więc postanowiłam przygotować z nich ciasto bez pieczenia. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczą herbatniki, krem budyniowy, banany i galaretka. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem, schować do lodówki na całą noc a kolejnego dnia można śmiało kroić :)

Składniki na blachę kwadratową 24 cm:
Krem budyniowy:
* 1 l mleka
* 4 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
* 200 g cukru
* 4 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 łyżki mąki pszennej
* 4 żółtka jaj
* 240 g masła 
Dodatkowo:
* około 200 g herbatników kakaowych
* 4 banany
* 2 galaretki cytrynowe
* 700 ml wody

Wykonanie:
Krem budyniowy:
200 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 800 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem. 
Na dnie blachy wyłożyć herbatniki, na to rozsmarować połowę kremu budyniowego. Na wierzch ponownie wyłożyć herbatniki, wysmarować drugą połową kremu budyniowego.
Banany pokroić w plasterki, poukładać na kremie jeden obok drugiego.
Galaretki wymieszać w 700 ml wrzącej wody, wystudzić. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, wylać ją na banany. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.










2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)