CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ Z OTRĘBAMI PSZENNYMI

Jak już pewnie zauważyliście ostatnio mnie naszło na pieczenie chleba. Przyznam Wam, że kiedyś nie lubiłam zabawy z chlebem czy bułkami, ale tak jakoś mi się odmieniło :) Dziś przepis na chleb żytni z otrębami pszennymi. Jest smaczny, długo zachowuje swoją świeżość a sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Aaa... nie zrażajcie się tym, że ciasto po wymieszaniu jest klejące, bo właśnie takie ma być :) Wystarczy wymieszać, a gdy podrośnie przełożyć do blaszki i piec :)

Składniki:
* 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młyny Szczepanki)
* 7 g suchych drożdży
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 jajko
* 330 ml mleka
* 100 g otrąb pszennych

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, całość dobrze rozmieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki żytniej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. 
Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę i odstawić na około 1 godzinę.
Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec chleb około 35-40 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)