* 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młyny Szczepanki)
* 7 g suchych drożdży
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 jajko
* 330 ml mleka
* 100 g otrąb pszennych
Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, całość dobrze rozmieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki żytniej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę i odstawić na około 1 godzinę.
Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec chleb około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)