FRYTKI Z MARCHEWKI I SELERA PIECZONE W PIEKARNIKU

Frytki można przygotować nie tylko z ziemniaków, idealnie smakują również z innych warzyw. Dziś mam dla Was propozycje na frytki pieczone w piekarniku z marchewki i selera. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu lub jako przekąska. To świetna alternatywa dla frytek z frytkownicy ociekających tłuszczem. Warzywa wystarczy pokroić w słupki, chwila pieczenia i gotowe :)


Składniki na 1 porcję:
* pół nie dużego selera
* 2 marchewki
* 3 łyżki oleju
* odrobina soli do smaku
* pół płaskiej łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w cienkie słupki. W miseczce wymieszać olej z solą, papryką słodką i majerankiem. Warzywa dokładnie obtoczyć w oleju, przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny być luźno ułożone). Piekarnik nagrzać do 180'C, piec frytki około 25 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)