Zapraszam na pyszne szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem. To doskonały pomysł na przekąskę imprezową. Zachwycają zarówno wyglądem jak i smakiem. Można podać je w całości, przekrojone na pół a także pokrojone w ukośne plasterki, w które można wbić wykałaczkę i ładnie udekorować. Takie naleśniki to też idealny sposób, by przemycić szpinak w diecie naszych dzieci. Moja córka szpinaku nie tknie, ale zielone naleśniki zjada z apetytem :)
Składniki na około 15 naleśników:
* 270 g mąki pszennej
* pół łyżeczki soli
* 100 g świeżego szpinaku
* 3 jajka
* 250 ml mleka
* 250 ml wody
Dodatkowo:
* serek kanapkowy śmietankowy
* plasterki łososia wędzonego
Wykonanie:
Do miski wsypać szpinak, wlać mleko. Całość zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Następnie wlać wodę, dodać całe jajka, wsypać mąkę i sól. Wszystko wymieszać mikserem. Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię dobrze nagrzać, chochlą wylewać porcje ciasta, rozlać na całości dna patelni. Naleśniki smażyć po około 40 sekund z każdej strony.
Każdy naleśnik na połowie posmarować serkiem, na to położyć plasterki łososia. Zawijać w rulonik.
Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie,ciekawa alternatywa do słodkich nalesników
OdpowiedzUsuń