Kolorowe mini bezy to doskonały deserek, ale też urocza dekoracja ciast i tortów. Tym razem potrzebowałam bezy białe oraz w odcieniu różu i fioletu do tortu dla córki. Jednak pianę z białek można barwić na wiele innych kolorów. Przepis jest bardzo prosty, choć samo przygotowanie i suszenie bezików wymaga czasu i cierpliwości. Jednak obiecuję Wam, że z efektów będziecie zadowoleni :)
Składniki:
* 4 białka jajek
* szczypta soli
* 240 g cukru (najlepszy drobny do wypieków)
Wykonanie:
Do miski wlać białka (najlepiej w temperaturze pokojowej), wsypać szczyptę soli i cukier. Ubijać mikserem około 15 minut na wysokich obrotach, tak aby cukier się rozpuścił i nie był wyczuwalny w ubitej pianie.
Na tym etapie białe bezy są już gotowe do wyciskania. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolnymi tylkami. Wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Natomiast jeśli chcemy uzyskać bezy kolorowe należy do miseczki odłożyć część piany, dodać barwnik spożywczy o dowolnym kolorze, tyle, aby uzyskać pożądany kolor, wymieszać. Piane przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką, wyciskać bezy.
Moja rada: najlepszy barwnik to barwnik w żelu, Ten w płynie może rozrzedzać pianę.
Bezy białe z odrobiną koloru: na ściankę rękawa cukierniczego za pomocą noża lub patyczka nanieść odrobine barwnika w żelu, następnie do rękawa nałożyć pianę, wyciskać bezy.
Piekarnik nagrzać do 100'C, bezy suszyć około 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie przestudzić.
Bezy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
Cudne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń