GOLONKA PIECZONA NA KAPUŚCIE KISZONEJ

Golonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :)

Składniki:
* 1 golonkę
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 większa marchewka
* 1 nieduża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* 300 g kapusty kiszonej z marchewką
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Do garnka włożyć golonkę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Wsypać odrobine soli do smaku. Całość zagotować, zmniejszyć palnik grzewczy i gotować mięso do czasu, aż widelec po wbiciu w mięso swobodnie z niego wyjdzie (u mnie zajęło to 1,5 godziny.
Na patelni rozgrzać olej. kapustę kiszoną drobno pokroić. Podsmażyć, doprawiając kapustę do smaku solą, pieprzem i cukrem. na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę kiszoną. Golonkę wyjąć z wywaru, posypać z obu stron solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Tak przygotowaną golonkę położyć na kapuście kiszonej. Całość podlać 1/3 szklanki wywaru z gotowania golonki.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C, piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec mięso kolejne 20 minut.






14 komentarzy:

  1. Rozpływa się w ustach, coś wspaniałego. Długi czas, ale każda golonka tego wymaga, za to przepis banalnie prosty i satysfakcjonujący

    OdpowiedzUsuń
  2. Golonkę zaraz będę robiła bo wygląda smakowicie 😋 tylko zastanawiam się co zrobić z pozostałym wywarem 🤔 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na sosik będzie dobry albo by podlać nim inne mięso, np zamiast bulionu ;)

      Usuń
    2. Świetnie się ten wywar nada do nogow wiepszowych.sama robiłam
      polecam😊

      Usuń
    3. Ja robię zupę grochową

      Usuń
    4. Krupnik

      Usuń
    5. Żurek !

      Usuń
    6. Ja robię zurek,albo kapusniak

      Usuń
    7. dokupic nozki i zrobic galarete

      Usuń
  3. Wywar zostawiamy na zupę , a najlepiej sprawdzi się w wszelakich barszczach. Nawet jak wyjdzie go dużo można spokojnie wstawić do lodówki i spokojnie możesz że stać tydzień , pamiętać że najważniejsze jest aby wywar przecedzić nie zostawiać żadnych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na wywarze który zostanie gotuję żurek lub biały barszcz .Super smakuje!!!Można dodać po kawałku kiełbaski ,i danie gotowe!!Można też dołożyć ziemniaczki....

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można 1 dnia ugotować golonki, a następnego dopiero je upiec?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)