Golonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :)
Składniki:
* 1 golonkę* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 większa marchewka
* 1 nieduża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* 300 g kapusty kiszonej z marchewką
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Do garnka włożyć golonkę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Wsypać odrobine soli do smaku. Całość zagotować, zmniejszyć palnik grzewczy i gotować mięso do czasu, aż widelec po wbiciu w mięso swobodnie z niego wyjdzie (u mnie zajęło to 1,5 godziny.
Na patelni rozgrzać olej. kapustę kiszoną drobno pokroić. Podsmażyć, doprawiając kapustę do smaku solą, pieprzem i cukrem. na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę kiszoną. Golonkę wyjąć z wywaru, posypać z obu stron solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Tak przygotowaną golonkę położyć na kapuście kiszonej. Całość podlać 1/3 szklanki wywaru z gotowania golonki.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C, piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec mięso kolejne 20 minut.
Rozpływa się w ustach, coś wspaniałego. Długi czas, ale każda golonka tego wymaga, za to przepis banalnie prosty i satysfakcjonujący
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńGolonkę zaraz będę robiła bo wygląda smakowicie 😋 tylko zastanawiam się co zrobić z pozostałym wywarem 🤔 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że na sosik będzie dobry albo by podlać nim inne mięso, np zamiast bulionu ;)
UsuńŚwietnie się ten wywar nada do nogow wiepszowych.sama robiłam
Usuńpolecam😊
Ja robię zupę grochową
UsuńKrupnik
UsuńŻurek !
UsuńJa robię zurek,albo kapusniak
Usuńdokupic nozki i zrobic galarete
UsuńDo nóg wieprzowych 😉
UsuńWywar zostawiamy na zupę , a najlepiej sprawdzi się w wszelakich barszczach. Nawet jak wyjdzie go dużo można spokojnie wstawić do lodówki i spokojnie możesz że stać tydzień , pamiętać że najważniejsze jest aby wywar przecedzić nie zostawiać żadnych warzyw.
OdpowiedzUsuńNa wywarze który zostanie gotuję żurek lub biały barszcz .Super smakuje!!!Można dodać po kawałku kiełbaski ,i danie gotowe!!Można też dołożyć ziemniaczki....
OdpowiedzUsuńA czy można 1 dnia ugotować golonki, a następnego dopiero je upiec?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można :)
UsuńA kapusty nie trzeba płukać czy odgotowywać ,żeby nie była kwaśna.
OdpowiedzUsuńJeśli nie jest bardzo kwaśna, to nie ma takiej potrzeby:)
UsuńWłaśnie u mnie robi się golonka na kiszonej kapuście z tego przepisu. Już nie mogę doczekać się finału 😋
OdpowiedzUsuńGolonki obgotowane , ułożone w naczyniu żaroodpornym, oczywiście z kapusta kiszona podsmażona na patelni. Teraz tylko czekać ok. 50 minut na efekt końcowy. Dam znać jak wyszła.
OdpowiedzUsuńZJe biste robię 3 ecia miód w podniebienie lepsza kapusta jak goleń polecam zrobiłem zgodnie z przepisem super tylko 3 dni ją męczyłem w ziołach surowo a później bulion naczynie i piekarnik
OdpowiedzUsuńCzy jak gotuję 3 golonki, to zwiekszam ilosc wszystkich skladnikow 3 razy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że trzeba zwiększyć ilość wszystkich składników :)
UsuńFajnie poczytać wasze komentarze. Właśnie robię golonkę z przepisu i nie mogę się doczekać . Naturalnie skorzystam z waszych porad ale jeszcze nie wiem do czego urzyje wywaru bo propozycji jest wiele .
OdpowiedzUsuń