Przepyszny kurczak pieczony w piekarniku. Ale najpierw przez całą noc marynował się w przyprawach oraz dużej ilości czosnku i cebuli. Chrupiąca skórka z zewnątrz oraz soczyste mięso w środku. Doskonała propozycja na obiad lub kolację. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczą ziemniaki również zapiekane w piekarniku i ulubiona surówka albo zwyczajnie kromka chleba. Co powiecie na takie połączenie smaków? A może macie swoje sprawdzone przepisy na kurczaka? Bardzo chętnie wypróbuję :)
* około 2 kg kurczak
* 4-5 ząbków czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżeczka soli cebulowej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli
* 1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miski wlać olej, wsypać wszystkie przyprawy, dodać czosnek, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka z zewnątrz i w środku.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka piórek cebuli, na to położyć kurczaka. Na wierzch kurczaka również posypać cebulę. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie piekarnik nagrzać do 160'C, piec kurczaka pod przykryciem około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej kurczaka około 45 minut, aby skórka się przyrumieniła.
Ta rumiana skórka niezwykle kusi.
OdpowiedzUsuńRumiana, chrupiąca skórka to jest to co lubię najbardziej :)
Usuń