SEROWE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Pomysł na te rogaliki podesłała mi kiedyś koleżanka i tak się do nich zamierzałam a potem uciekło z głowy. Ostatnio sobie przypomniałam o przepisie i od razu postanowiłam je przygotować. Samo ciasto zrobione jest z mąki, masła i twarogu, natomiast nadzienie to już kwestia kto co lubi i na co ma ochotę. Rogaliki przygotowuje się ekspresowo, są kruche z zewnątrz ze słodkim środkiem. Polecam ten przepis, jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie rogalików to również doskonała opcja na zabawę w kuchni z dzieckiem :)


Składniki:
* 200 g mąki pszennej
* 200 g masła zimnego
* 200 g twarogu z wiaderka
Na nadzienie użyłam marmoladę o smaku róży Orzech.

Wykonanie:
Na stolnicę (lub do miski) wysypać mąkę, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło i twaróg. Całość zagnieść na gładką masę. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części. Każdą rozwałkować na kształt koła i grubość ciasta około 0,5 mm. Każde koło rozciąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować odrobinę marmolady. Zawinąć na kształt rogalika. Piekarnik nagrzać do 180'C. Gotowe rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut.
Rogaliki można oblać lukrem wykonanym z cukru pudru i wody, ja jednak uznałam, że są dość słodkie i oprószyłam je tylko cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)