Pieczone jabłka z krówkami to idealny deser do podania na ciepło. Obłędnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Celowo wybrałam tu jabłka słodko- kwaśne, bo słodyczy dodaje im niespodzianka w środku, dodatek cukierków. Nie zapominajmy tu o dodatku cynamonu, bo jak jabłka to składnik ten koniecznie musi być użyty ;) Po upieczeniu z krówek powstaje przepyszny krówkowy sos. Czy to nie brzmi apetycznie?
Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj
Składniki:
* 3 jabłka (najlepsze słodko-kwaśne)
* 3 krówki (użyłam krówki Gibar)
* 3 szczypty cynamonu
Wykonanie:
Z każdego jabłka ściąć górę, tak by powstała tzw. czapeczka (od strony, gdzie jabłko ma łodygę).
Za pomocą noża i łyżeczki wydrążyć z jabłek gniazda nasienne tak, żeby spód jabłka nie przedziurawić. Do środka każdego jabłka pokruszyć po jednej krówce, wierzch posypać cynamonem. Na górę położyć czapeczki jabłek. Tak przygotowane jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania. Ponownie wierzch posypać cynamonem. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec jabłka około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)