Pizzerinki czyli inaczej pizza w wersji mini. Doskonałe do zabrania je ze sobą do szkoły, pracy czy też na jesienny spacerek. Jako farsz można tu położyć absolutnie wszystko co tylko kto lubi. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, sos pomidorowy, pieczarki, szynka i ser. Zarówno córce jak i mężowi tak bardzo smakowały, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejne :) Takie pizzerinki to również idealna przekąska imprezowa, są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Składniki na około 8 pizzerinek:
* 180 g mąki pszennej na pizzę (użyłam mąki od Młyny Szczepanki )
* 110 ml mleka
* 25 g świeżych drożdży
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki cukru
* 2 łyżki oleju
Dodatki:
* około 100 g szynki konserwowej
* 5-6 pieczarek
* cebulka prażona (użyłam Skworcu)
* 150 g startego sera typu mozzarella
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 4 łyżki ketchupu
* pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe mleko, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
W między czasie szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w paski. Koncentrat pomidorowy wymieszać w miseczce z ketchupem i bazylią.
Powracamy do ciasta. Na stolnicę podsypaną mąką przełożyć ciasto drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek, posypać szynkę i cebulkę prażoną. Na wierzch posypać starty ser. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec pizzerinki około 13- 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)