Pyszne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Idealne, jesienne ciasto do popołudniowej kawusi. Dzięki gruszce, która prędzej jest gotowana w aromatycznym syropie ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku i znika ze stołu bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ciasto wystarczy tylko wymieszać i upiec :)
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój
kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
Składniki na ciasto:
* 230 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej tortowej typ 450 Młyny Szczepanki)
* 60 g cukru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 60 ml oleju
* 4 jajka
* 2 łyżki wody
Składniki na syrop do gruszek:
* około 900 ml wody
* 60 g cukru
* 1 laska cynamonu
* 5 goździków
* 2 gwiazdki anyżu
Dodatkowo:
* 3 gruszki
* cukier puder do posypania na wierzch
Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, zostawić ogonki.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać laskę cynamonu, goździki i anyż. Wodę zagotować. Do wody włożyć gruszki, gotować je około 7-8 minut. Wyjąć z wody, ostudzić.
Do miski wlać białka jaj, ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier, ucierać około 2 minuty. Wlać żółtka, wymieszać. Wlać olej, wodę, wsypać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, dobrze wymieszać ciasto.
Ciasto przelać do blaszki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Z gruszek lekko ściąć dół, aby mogły stać. Gruszki pionowo wbić w ciasto, jedna obok drugiej.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 35 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Pewnie w smaku pyszne, bo wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie :)
Usuń