KRUCHE, MAŚLANE, KORZENNE CIASTECZKA (BEZ JAJEK)

Ciastka na Boże Narodzenie to nie tylko pierniki. Dziś mam dla Was propozycję na kruche, maślane ciastka z dodatkiem przyprawy do piernika. Jednak w przepisie tym nie ma jajek. Szybko się je przygotowuje, wystarczy chwila na ich upieczenie. Przechowywać je można w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 3-4 tygodnie. U nas już pierwsze świąteczne wypieki gotowe. Hmmm tylko czy wytrwają do świąt? :)

Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.

Składniki:
* 360 g mąki pszennej
* 160 g mąki ziemniaczanej
* 300 g zimnego masła
* 100 g cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, przyprawę do piernika. Dodać kawałki masła. Ciasto zagnieść dłonią na zwartą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Matę silikonową bądź stolnicę podsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Foremkami wycinać ciasteczka.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 15 minut (do czasu aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić).












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)