Pyszne, kruche mięso z karkówki z dodatkiem warzyw a to wszystko zapiekane w sosie pomidorowym. Idealna propozycja na obiad. Tak przygotowana karkówka to dla mnie jedna z najlepszych propozycji podania tego mięsa. Mój mąż uwielbia taki obiad a pozostały sos zjada na kolację maczając w nim chleb. Tylko chwila naszej pracy a resztę to już wykona za nas piekarnik :)
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
Składniki:
* około 500 g karkówki wieprzowej (u mnie było 5 plastrów)
* 2 średnie cebule
* 6 pieczarek
* pół czerwonej papryki
* 2 płaty czerwonej konserwowej papryki (użyłam Moryń)
* 3 łyżki mąki
* olej do smażenia
* sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa
* papryka słodka do przyprawienia mięsa
Na zalewę:* pół szklanki przecieru pomidorowego
* 500 ml wody
* 2 łyżki musztardy
* 1 łyżeczka cukru
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
* pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Paprykę świeżą i konserwową pokroić w cienkie paski, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa rozłożyć na mięsie.
Teraz pora na zalewę. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Całość wylać na mięso z warzywami.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso pod przykryciem około 1,5 godziny.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRobię to jedzonko już dwa lata wszyscy zadowoleni
UsuńDziękuję za przypomnienie przepisu. Kiedyś juz robiłem. Bardzo dobra
OdpowiedzUsuń