RISOTTO Z BROKUŁAMI

Risotto to pyszne i szybkie danie obiadowe, do wykonania w kilka chwil. Dodatki tak naprawdę to wszystko to na co mamy ochotę. Tym razem postawiłam na prostotę. Ryż arborio, zdrowe brokuły i garść żółtego sera. Pożywne, aromatyczne i lekkie danie jednogarnkowe. Przed podaniem całość posypałam natką pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie.

Składniki:
* około 1,5 litra bulionu drobiowego
* 300 g ryżu arborio (użyłam Kupiec)
* jeden większy brokuł
* 1 cebula
* garść żółtego tartego sera
* natka pietruszki do posypania na wierzch
* odrobina oleju

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wsypać cebulę, podsmażać ją na średnio rozgrzanym palniku grzewczym co chwilę mieszając. Gdy cebula się zeszkli wsypać ryż, podsmażać całość około 1 minuty. Następnie wlać około 200 ml bulionu, wymieszać. Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlać kolejne 200 ml. Bulion trzeba wlewać co chwile po trochu i co chwilę mieszać ryż, aby się nie przywarł do dna garnka. Po około 10 minutach od momentu wlania pierwszej porcji bulionu do ryżu wrzucić do garnka brokuł podzielony na bardzo małe różyczki. Wszystko co chwilę mieszać pamiętając o dolewaniu bulionu.
Pod koniec gotowania wsypać ser, wymieszać, aby ser się roztopił. Przed podaniem risotto posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)