Na mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na wątróbki drobiowe. Tym razem mam dla Was propozycję na wątróbkę w sosie pieczarkowym. Tak przygotowane mięso podałam w kluskami śląskimi i dowolną surówką. Ale doskonale też sprawdzi się tu ryż czy makaron. Powiem Wam, że wątróbka w tym wydaniu przekonała nawet moją córkę i zjadła obiad z apetytem :)
* 2 cebule
* 4 łyżki mąki pszennej
* 400 g pieczarek
* 200 ml śmietany 30%
* olej do smażenia
* sól, pieprz czarny do smaku
* natka pietruszki do posypania na wierzch
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć, w razie potrzeby oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć wątróbkę z każdej strony, wątróbka nie może być krwista (nie przyprawiać). Zdjąć mięso na talerz. na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka do lekkiego zeszklenia. Następnie na patelnię dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Smażyć do czasu, aż odparuje woda z pieczarek. Wszystko zalać śmietanką, zagotować. Na końcu dodać przesmażone prędzej wątróbki. Dusić całość pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 4-5 minut. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)