Dziś kolejna propozycja na wykorzystanie wątróbki drobiowej a mianowicie szaszłyki z dodatkiem jabłka i cebuli. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smaczne i aromatyczne, swoim smakiem zachwycą każdego amatora podrobów. Ja przyznam, że wątróbkę drobiową uwielbiam i lubią z nią kombinować, aby się nie znudziła :)
Składniki:
* około 500 g wątróbki drobiowej
* 2-3 jabłka
* 2 cebule
* odrobina majeranku
* sól
* papryka słodka mielona
* patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Patyczki namoczyć w wodzie.
Wątróbkę drobiową oczyścić z błonek, większe kawałki przekroić na pół.
Jabłka ze skórką oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a potem każdy kawałek jeszcze na pół. Cebulę obrać, pokroić w plastry.
Na patyczki nakłuwać w dowolnej kolejności na zmianę mięso, jabłko i cebulę. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki około 25- 30 minut. Po upieczeniu posypać mięso solą, majerankiem i papryką mieloną.
W przypadku grillowania na grillu postępować tak samo jak podczas pieczenia w piekarniku. Najpierw upiec a na końcu przyprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)