TRADYCYJNY SERNIK Z MALINAMI NA KRUCHYM SPODZIE

Sernik to pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na świąteczny stół, ale nie tylko. Można go upiec nie tylko od święta. 
Dziś podam Wam łatwy przepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki,  nie za słodki i wygląda bardzo efektownie. 

Składniki na kwadratową blachę 20 x 20 cm:
Kruche ciasto:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g masła
* 1 żółtko
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut.
W między czasie przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:
* 600 g sera z wiaderka (użyłam twaróg kanapkowo- sernikowy Wieluń)
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 30 g rozpuszczonego masła
* budyń śmietankowy (proszek)
* 4 jajka
* 1 białko

Wykonanie:
W misce umieścić twaróg, cukier puder i rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać całe jajka, pozostałe białko z kruchego ciasta i wsypać proszek budyniowy. Mieszać mikserem na najmniejszych obrotach do czasu aż składniki się połączą.
Masę serową wylać na podpieczone kruche ciasto, wyrównać wierzch. 
Sernik wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut w 160'C.
Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według upodobań. Może być to polewa czekoladowa, masa krówkowa, lukier z cukru pudru, biała czekolada rozpuszczona. Ja jednak postanowiłam nieco przełamać słodycz sernika i wierzch posmarowałam nadzieniem Lauretta o smaku malinowym.
Sernik zniknął w ciągu 2 dni ;)














6 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)