Kochani dziś podrzucam Wam przepis na smaczną zupę fasolową, bez dodatku mięsa czy boczku wędzonego. Bo bez mięsa też może być apetycznie, prawda? Zupa ta to idealnie rozgrzewające danie na jesienne, chłodne dni. Ugotowałam od razu większą porcję i jeszcze gorącą zupę włożyłam w słoiki, będzie w sam raz na takie dni, kiedy jest mało czasu na gotowanie :)
Składniki:
* 250 g białej fasoli z paczki
* 4 średnie ziemniaki
* 2 marchewki
* 1 cebula
* około 2.5 litra rosołu
* sól, pieprz do smaku
* około 3 łyżeczek majeranku
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki oleju+ odrobina do podsmażenia cebuli
* 3 liście laurowe
* 3 kulki ziela angielskiego
Wykonanie:
Fasolę zalać wodą, moczyć najlepiej całą noc. Następnego dnia z fasoli odlać wodę, fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do czasu, aż fasola będzie na pół miękka.
W osobnym garnku rozgrzać odrobine oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Wsypać do garnka 2 łyżeczki majeranku, wymieszać z cebulą. Marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do marchewki, wszystko podsmażać około 2 minuty, co chwilę mieszając.
Do garnka wlać rosół, wsypać podgotowaną fasolę oraz obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę majeranku.
Całość gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym do czasu aż warzywa i fasola zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy, dobrze wymieszać.
Zupa przepyszna! Polecam.
OdpowiedzUsuńDo kitu z takim przepisem, przecież rosół to wywar z mięsa i kości.
OdpowiedzUsuńooo właśnie wywar z mięsa, ale potem to mięso nie jest dodane do zupy fasolowej ;)
Usuń