Takie pierniki nie tylko wyglądają uroczo, ale i to świetna zabawa w kuchni z dziećmi. Wzorki zostały odciśnięte stempelkami a następnie okrągłą wycinaczką wycięte ciastko. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu a w trakcie pieczenia zachowują uprzednio odciśnięty wzorek. Można je upiec nawet w dzień Wigilii i od razu zajadać ;)
Składniki:
* 250 g mąki pszennej (użyłam mąki poznańskiej typ 550 Młyny Szczepanki)
* 60 g cukru
* 2 żółtka jaj
* 75 g gęstej kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 75 g masła
* 100 g płynnego miodu
* 20 g przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na około 5 minut.
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i wsypać przyprawę korzenną do piernika, całość podgrzać i dobrze wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wlać płynną masę z garnka. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać cukier. Całe ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto w tym momencie jest rzadkie, ale to o to chodzi. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję do rozwałkowania.
Na stolnicy lub macie silikonowej wysypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta lekko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm (pierniki mocno urosną). Stempelkami odcisnąć wzorki na cieście, następnie okrągłą wycinaczką wyciąć ciastka. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pierniki około 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)