Pyszny, sycący, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mięsa wołowego z dodatkiem papryki czerwonej, pieczarek i cebuli. Doskonały z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi a nawet plackami ziemniaczanymi. To taki prosty, klasyczny gulasz, który na pewno zasmakuje każdemu. Dobrze doprawiony, lekko pikantny. Przyznam się Wam, że w tak chłodne dni jak dziś wystarczy mi gorący gulasz i bułka :)
Jednak zanim przejdę do przepisu chciałabym wspomnieć Wam kilka słów o garnku, w którym gotowałam gulasz.
Garnek nabyłam w sklepie marpuch.pl. Jest to garnek z pokrywką o pojemności 3l i średnicy 20 cm. Wykonany jest ze stali nierdzewnej, odporny na uszkodzenia dzięki grubej warstwie stali. Pokrywa jest szklana z odpowietrznikiem pary. Dostosowany jest do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz gazowych. Dużym plusem jest to, że garnek można myć w zmywarce. A oto jego cała specyfikacja:
Garnek Roger
Grubość ścianki: 0,2 cm
Waga: 0,93 kg
Grubość dna: 1,2 cm
Pojemność użytkowa: 3,0 l
Pojemność całkowita: 3,2 l
Średnica pola grzewczego: 17,0 cm
Wysokość całkowita: 19,0 cm
Średnica wewnętrzna: 20,0 cm
Średnica całkowita: 21,5 cm
Szerokość: 29,0 cm
Wysokość bez pokrywki: 12 cm
Średnica pola grzewczego: 17 cm
Typ garnków: stal nierdzewna
Kolor: srebrny
Warto wspomnieć też, że sklep marpuch.pl działa na rynku od 2014 roku. Na stronie sklepu znajdziecie taki asortyment jak:
* dekoracje do domu
* dywany i dywaniki
* lampy
* akcesoria kuchenne
* akcesoria do ogrodu
* uchwyty do telewizorów i wiele, wiele innych.
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
* 800 g mięsa wołowego, np. z łopatki
* 200 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 900 ml bulionu
* 1 łyżeczka soli
* pół płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
* 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
* pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 4 listki laurowe
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* odrobina oleju do smażenia mięsa
* 1 łyżka masła
* 5 łyżek mąki
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w półplasterki. Paprykę czerwoną pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Pokrojone w większą kostkę mięso wołowe obtoczyć każde po kolei w mące. Kłaść każdy kawałek na patelni obsmażyć z każdej strony. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę, również przełożyć do garnka z mięsem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać 3 łyżeczki mąki, zrobić zasmażkę. Do zasmażki wsypać sól, pieprz czarny i obie papryki mielone, wymieszać. Wlać około 300 ml bulionu, wymieszać zasmażkę z bulionem. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do garnka z mięsem.
Do garnka dodać również paprykę, pieczarki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i wlać pozostały bulion. Całość wymieszać. Gotować gulasz pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 2 godzin (do miękkości mięsa). Gulasz co jakiś czas zamieszać.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad i dziękujemy za miłe słowa <3
OdpowiedzUsuńhttps://marpuch.pl/