FRANCUSKIE ŚWIDERKI Z MAKIEM

Dziś mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie ciastka francuskie. Po ostatnim pieczeniu makowca pozostała mi niewielka ilość masy makowej, miałam też w lodówce gotowe ciasto francuskie, więc połączyłam całość i wyszły naprawdę smaczne ciastka. Dosłownie 10 minut pracy, chwila na upieczenie i gotowe :)
Składniki na około 10 większych ciastek:
* 1 arkusz ciasta francuskiego
* 4 łyżki masy makowej
* 1 jajko

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, rozciąć na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta rozsmarować masę makową. Na wierzch położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Nożem pokroić ciasto na paski szerokości około 2 cm. Każdy pasek chwycić z po obu końcach, zawinąć w spiralę.
Całe jajko rozmieszać w misce. Pędzelkiem silikonowym posmarować spiralki. Tak przygotowane ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec ciastka około 15-20 minut.







2 komentarze:

  1. Super pomysł na szybki deser - wyszły przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko i smacznie :) Masa makowa i ciasto francuskie to pyszne połączenie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)