Smaczne, szybkie i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Tylko kilka składników, chwila pracy, a efekt zadowalający. Krówka na herbatnikach, przełożonych kajmakiem i kremem budyniowym. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy to herbatniki zmiękną a masa budyniowa się dobrze schłodzi. Polecam to ciacho na stół świąteczny :)
Składniki na kwadratową blaszkę o boku 22 cm:
* ok. 200 g herbatników
* 200 g masła
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 700 ml mleka
* 2 paczki budyniu śmietankowego
* około 600 g (półtora puszki) masy krówkowej o smaku kajmakowym
* 50 g orzechów włoskich
* 200 g masła
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 700 ml mleka
* 2 paczki budyniu śmietankowego
* około 600 g (półtora puszki) masy krówkowej o smaku kajmakowym
* 50 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Mleko przelać do garnka (100 ml pozostawić do wymieszania budyniu) dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Mleko podgrzać a w tym czasie w pozostałych 100 ml mleka wymieszać proszek budyniowy. Gdy mleko w garnku będzie ciepłe, wlać wymieszany budyń i zagotować. Mieszać cały czas, aby nie było grudek. Gotowy budyń odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej zakryć budyń folią, wtedy nie utworzy się tzw. kożuch).
W między czasie dno foremki wyłożyć herbatnikami, wysmarować na wierzch równomiernie połowę kajmaku i wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Mieszać mikserem, aby wszystko się dobrze połączyło. Tak przygotowany krem wyłożyć na herbatniki wyrównać wierzch.
Na górę położyć ostatnią warstwę herbatników, wysmarować pozostały kajmak.
Orzechy włoskie drobno posiekać nożem posypać na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)